Trots och självkänsla.

Tänkte ta en liten runda runt allt detta med självförtroende, dieter och "du-är-bra-trots-att".
    Just nu bloggas det mycket kring självkänsla, så mycket att vi idag knappt vet vad det är. Ibland verkar det som om självkänsla kan ordnas på 10 minuter. För visst har ni också sett tidningar med ord som "Bättre självkänsla nu" och "Få bättre självkänsla". 
    I tidningen Glamour visade man i dagarna en bild på en tjej som inte visade revbenen och det gick en våg över hela världen, "OMG, det är ok att se vanlig ut!". I samma veva skriver Blondinbella om att älska sig själv trots att vissa jeans inte passar och trots att man inte har fin hy. Hon klämmer till med ett trots hela tiden.
    På aftonbladet.se så skriver en krönikör om just detta att sluta tycka att allt annat än vad vi är, är bra. Hon får kommentarer om att man gömmer sig bakom "jag är fin som jag är" för att man ska slippa vara hälsosam.

Vad är hälsosam? Vad är självkänsla? Hur länge kan man sitta bakom sin chokladkaka innan man får hjärt- och kärlsjukdomar?
  Det är inte lätt. Men det är ganska lätt att konstatera vad som inte är bra. Att vara kraftigt överviktig eller kraftigt underviktig är inte bra. Inte heller att säga att folk som väger över 60 kg är för tjocka. Det är inte bra för självkänsla att tvinga sig att acceptera att man inte är bra men att det tydligen är ok ändå. För visst blir budskapet lite sådant när man säger "Du är bra trots gropar och några kilon", vadå, är inte några kilon bra? Och när vi säger att trots det är du bra så syftar vi ju på något annat än kroppen. Tar vi då inte avstånd ifrån vår kropp? Delar på människan och kroppen? Kroppen måste vi väl ändå ta hand om eftersom vi är en kropp. 
  Det är inte lätt. Inte alls. Men jag tror nog ändå att det trots allt är väldigt individuellt. Att vi måste sluta jämföra oss med andra och hitta en balans som stämmer för var och en. Vad är det för bullshit att vi ska vara missnöjda med våra kroppar? Ät, sova, träna, se på tv. Gör det som passar dig bäst. För visst är din kropp dig också? Visst mår du bra när du sitter på bio och käkar popcorn, tror du inte att kroppen också mår bra då? Och visst är det fantastiskt när man springer mellan åkrarna och lyssnar på skön musik, visst är det inte bara kroppen som gillar läget då, utan också sinnet?   
   Och ibland blir man depp och missnöjd. Ja, men då får man ta det också. Gilla läget. För om du såg bra ut igår, varför skulle det då också inte gälla idag?

Du är inte vad du äter, du är vad du tänker. Kom ihåg det, och det ska jag också försöka komma ihåg. God vecka.

V
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0